Sosyoloji ve KPSS

Sosyoloji ve KPSS


Merhabalar,

Sosyoloji bölümünü kazandıktan sonra, kamuda sosyolog olarak çalışmayı düşünen her sosyolog adayının peşine düştüğü bazı soruların yanıtlarını gereksiz ayrıntılardan arındırarak sizlere sunmaya çalışacağız.


1)      Sosyoloji okudum ve  KPSS’deki oturumuz hangisidir bilmiyorum.

Bilindiği üzere lisans KPSS A ve B grupları olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır. Sosyoloji bölümünü ilgilendiren grup ise KPSS B’dir. KPSS B grubu çift yıllarda yapılan, iki yıl geçerliliği olan sınav türüdür ve Genel Yetenek - Genel Kültür bölümlerinden oluşmaktadır. Genel Yetenek kısmında; Türkçe, matematik; Genel Kültür kısmında; tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler yer almaktadır.

2)      P3 puan türü nedir?

Kamuda sosyolog olarak çalışmak istiyorsanız veya diğer memurluklara başvurmak istiyorsanız P3 puan türüne ihtiyacınız olacaktır. Kafanız hemen karışmasın, yukarıda bahsetmiş olduğum KPSS B grubunda sınava girdiğiniz zaman yani genel yetenek ve genel kültür kısmındaki soruları cevaplandırdığınız anda KPSS-P3 puanınız hesaplanmış olacaktır.

3)      Felsefe grubu öğretmeni olmak için yapmam gerekenler nelerdir?  

Öncelikle pedagojik formasyon almanız gerekmektedir. Eğitim fakültelerinden sağlanan bu hizmet ile beraber Felsefe grubu öğretmenliği yapma hakkını elde ediyorsunuz. Almış olduğunuz formasyon ile beraber de KPSS’de Eğitim Bilimleri sınavına girerek P10 puanınızı elde ediyorsunuz. Önemli bir uyarı: P10 puan türünün geçerliliği bir yıldır.

Yazan: Baran HERDEM



Blogger tarafından desteklenmektedir.